Zahřívač znavených srdcí - další naše káva, Zase Zatraceně Skvělá káva. Dostala extra péči, minimálně takovou, jakou dostáváme my všichni od našich zdravotníků, bojovníků v první linii. Abychom jim poděkovali za všechno, co pro nás dělají, dali jsme si na výběru kávy opravdu záležet a tak není divu, že v pytlíku je něco speciálního. Kafe ze země, která je matkou skvělých zdravotníků, lékařů a vědců. Země, která kávě rozumí...z Indie. I když je Indie známa především jako producent kvalitních čajů, patří také dlouhodobě mezi 10 největších producentů arabiky na světě. Způsob zpracování kávy, kterou jsme vybrali pro ZZS, je unikátní. Svou charakteristikou je to káva jemná, jako stvořená pro osádku záchranářského vozu, pro špičkový chirurgický tým, pro obětavé sestry, prostě pro všechny, kteří si chtějí kávu vychutnat, potřebují aby je posilnila, ale negativně neovlivnila jejich smysly a dovolila jim i náročný den zakončit šálkem kávy a klidně usnout. Káva vhodná nejen pro všechny zdravotníky, ale třeba i pro hypochondry, kteří se nemusí bát, že jim tlak vystřelí až ke stropu.
Unikátní způsob zpracování - Monzunování (Monsooning)
Barva a velikost tohoto kávového zrna z Indie, stejně jako aroma a chuť, jsou výsledkem zvláštního zpracování po sklizni. Historicky byla káva dopravována do Evropy na dřevěných plachetnicích, kterým trvala plavba kolem Mysu Dobré naděje až půl roku. Zrno bylo přepravováno na lodích pod úrovní hladiny, v prostředí zvlhčeném mořskou vodou. Zelené kávové zrno prošlo na své dlouhé cestě na evropský trh transformací, při které zdvojnásobilo svou velikost a změnilo zelenou barvu na světle zlatou. Změnil se i chuťový profil kávy.
Tento "monzunový" proces byl později vytvářen v Indii "uměle" s cílem poskytnout evropským zákazníkům chuť kávy, na kterou si již zvykli a kterou nadále požadovali.
Proces monzunování spočívá ve vystavení kávových zrn vlhkým monzunovým větrům v dobře větraném skladu s cihlovými nebo betonovými podlahami, kde jsou rozloženy ve vrstvách o 10-15 cm. Tento proces se provádí na jihozápadním pobřeží Indie s využitím větrů z Arabského moře během monzunových měsíců od června do září.
Zpracování začíná suchou metodou. Aby se vyrovnalo vstřebávání vlhkosti je zrno často prohrabováno, následované promícháváním a pytlováním v pravidelných intervalech. Během tohoto 12ti - 16ti týdenního procesu zrno absorbuje vlhkost postupně a bobtná na téměř dvojnásobek své původní velikosti a mění barvu na tóny od světlého zlata po světle hnědou. Po několika týdnech je káva znovu přetříděna, zabalena do pytlů a přesunuta do sušší oblasti pro dlouhodobější skladování.
Konečným výsledkem je jedinečná příchuť, která připomíná lékořici, nebo koriandr.
V šálku můžete cítit koření, lehkou zemitost, kouřové, tabákové tóny, mandle, má střední tělo a střední aciditu
India Monsooned Malabar
100% coffea arabica
Země původu: Indie
Oblast: Jihozápadní Indie - Karnataka a Kerala
Nadmořská výška: 1100 - 1200 m n. m.
Zpracování: nejprve suchá metoda a poté monzunování (monsooning)
Stupeň pražení: světlejší střední
Balení: 250 g
Pražená zrnková káva
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.